BRCA og forebyggende brystoperation

         - 1. operation

Tirsdag d. 4. januar 2011

Kl. 8:30 skulle jeg møde op på Århus Sygehus’ afdeling Z for at blive indlagt. Dagen gik med indlæggelsessamtaler hos en læge og sygeplejerskestuderende. De skulle høre om allergier, rygning, alkohol osv. Lægen målte desuden placeringen af mine brystvorter. Og jeg fik tildelt en seng på afdelingen.

Jeg fik derefter taget en blodprøve, så de kendte min blodtype. Og fik taget kliniske billeder, som bruges til ”før-billeder”.

Kl. 13:30 havde jeg snakket med narkoselægen, og måtte derfor tage af sted igen. Aftenen tilbragte jeg hos en veninde, og vendte tilbage til min seng kl. 21:30.

 

Onsdag d. 5. januar 2011

Jeg fik en indslumringspille ved 00:30-tiden, da jeg havde svært ved at falde i søvn.

Jeg blev vækket kl. 6:00 og skulle tage noget smertestillende. Herefter blev jeg sendt i bad.

Kl. 7:45 kom plastickirurgen og snakkede med mig. Hun tegnede desuden på mig med en sort sprittusch, så overlægen, som fjerner brystvævet, kan se hvor vævet går til.

 

 

Kl. 9:15 kyssede jeg min mand farvel og gik ind på operationsstuen. Jeg fik hårnet på og blev pakket ind i varme vattæpper. Derefter skulle jeg fortælle personalet, hvad jeg skulle have opereret: Have fjernet brystvæv i begge sider og indsat ekspandere.

Mine blodårer forsvandt pga. nervøsitet, men efter lidt tid lykkedes det at lægge et drop. Jeg fik en maske på, som gjorde mig meget søvnig og så husker jeg ikke mere.

 

Jeg kan huske, at kl. var 13:20, da de trak mig over i sengen for at køre mig på opvågningen. Jeg havde ikke specielt ondt. Umiddelbart efter at jeg var kommet på opvågningen, spurgte en sygeplejerske, om jeg ville ringe til min mand. Jeg troede egentlig ikke, at jeg var i stand til det, men det gik fint. Herefter gik tiden med at sove og få smertestillende. Personalet spurgte tit til, hvor ondt jeg havde. Det skulle være sådan, at jeg ikke havde ondt, når jeg lå stille, og jeg skulle kunne tale og trække vejret uden smerter. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at jeg kunne slippe med så få smerter. Ellers gik tiden på opvågningen med at sove.

Kl. 18:30 blev jeg kørt op på sengeafdelingen, hvor min mand og forældre ventede. Jeg følte mig glad og frisk - omstændighed-erne taget i betragtning...

 

 

De næste 3 dage skulle jeg have ilt via næsen for at ilte kroppen bedst muligt. Og jeg skulle ligge med lammeskind hen over brystet for at holde det varmt. Jeg havde desuden 4 dræn, som sugede væske væk fra operationsområdet. Kateder var jeg også udstyret med.

Der var ingen krav om at komme på benene den første dag, men kl. 21 havde jeg alligevel lyst til at prøve. Så en sygeplejerske og min mand hjalp mig, og det lykkedes mig at stå op og børste tænder! Stor succes.

 

Torsdag d. 6. januar 2011

Jeg havde svært ved at sove om natten; dels fordi jeg ikke kunne lægge mig ordentligt til rette, og dels fordi natsygeplejerskerne kiggede til mig hver 2. time. Jeg synes ikke, at jeg sov tungt før kl. 5:30. Jeg blev vækket 2 timer senere for at få målt temperatur, blodtryk og iltindhold. Alt var fint.

Der var stuegang om morgenen, og plastickirurgen synes, at alt så fint ud. Senere på formiddagen fik jeg fjernet kateder og støttestrømper.

Jeg var i sengen det meste af dagen, men kom med hjælp fra en sygeplejerske på toilet 3 gange. Det var smertefuldt at komme på højkant, da det tyngede i bryst- og overarmsmusklerne.

Jeg fik besøg af min faster om formiddagen, en veninde om eftermiddagen, og to andre om aftenen. Jeg kunne sagtens sidde/ligge i sengen og nyde besøget. Og hvilede så i mellem dem.

 

Fredag d. 7. januar 2011

Jeg sov rigtigt godt om natten. Skønt! Jeg fik kvalme på et tidspunkt, men det blev reddet med en filur-is kl. 03.

Det var i det hele taget nemt at komme på benene. Jeg gik selv på toilet, ryddede lidt op, hentede vand osv. Var dog ved at blive dødtræt af lammeskind og 4 dræn, som skulle slæbes med rundt hver gang.

Om eftermiddagen fik jeg besøg af mine forældre og min 2-årige søn. Jeg var spændt på, hvordan han ville tage det hele. Det gik heldigvis rigtigt godt. Han kunne sagtens være hos mig i sengen, og jeg kunne selv pusle ham og give nattøj på. Dejligt at være mor igen i en times tid. Om aftenen slappede jeg af til TV på min stue.

 

Lørdag d. 8. januar 2011

Endnu en skøn nat. Jeg havde endelig lært at lægge mig godt til rette i sengen.

Til stuegang sagde plastickirurgen, at to af drænene kunne fjernes. Det blev de herefter. Desuden skulle jeg ikke ligge med ilt mere, og lammeskindet på brystkassen skulle også fjernes. Det gjorde mig en del lettere! Nu havde jeg kun 2 dræn, som skulle med mig rundt.

Jeg var selv oppe at hente mine måltider og drikkevarer, og sad noget tid i lænestolen på stuen.

Jeg var dog glad for at hovedgærdet på sengen kunne eleveres, når jeg skulle ud af sengen, da det hjalp mig med at komme på højkant.

 

Søndag d. 9. januar 2011

De to sidste dræn blev fjernet. Jeg fik udleveret medicin og en BH med vat, hvorefter jeg måtte tage hjem.

 

 

Det var en underlig køretur hjem, fordi jeg i lang tid har brugt energi og tanker på at forberede mig på operationen, og nu var det pludselig overstået – endda over al forventning.

 Forside

 Min baggrund

 Det planlagte forløb 

 1. operation

 Påfyldning

 Utæt ekspander

 2. operation

 Brystvorter

 Tatovering

 Det psykiske aspekt

 Links

 Gode råd