BRCA og forebyggende brystoperation

         - Min baggrund

I 2007/08 fik mine to fastre brystkræft. De var begge midt i 40'erne, og min ene faster valgte at få foretaget en gentest i foråret 2009. Den viste, at hun har en BRCA1-mutation. Med sådan et gen har man som kvinde 80-85% risiko for at få brystkræft i en tidlig alder, og ligeledes forøget risiko for æggestokkræft.

 

Min far lod sig teste umiddelbart efter, da der er 50% risiko for, at han også har arvet genet fra deres forældre. Hans test viste desværre også en BRCA1-mutation. Når der er tale om BRCA1 hos mænd viser halvdelen af studier, at der er øget risiko for prostatakræft, mens den anden halvdel af studier viser, at der ikke er øget risiko.

 

Nu var turen kommet til min bror og mig. Igen var der 50% risiko for, at vi har arvet genet fra vores forældre. Det har vi desværre begge.

 

Da vi fik svar fra testen, var jeg 28 år, havde en søn på 8 måneder og manglede et år af mit studie. Jeg valgte derfor at gå til årlige brystscanninger i stedet for at få foretaget en forebyggende brystoperation med det samme. Jeg har ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, at jeg ville have foretaget operationen; jeg havde bare ikke overskuddet til det dér.

 

På den anden side turde min mand og jeg ikke at vente på at få barn nr. 2 inden operationen. Vi synes, barnet skal have en vis alder, inden mor bliver sygemeldt i så lang en periode. Jeg blev derfor skrevet op til operation, da vores søn var 2 år.

 Forside

 Min baggrund

 Det planlagte forløb 

 1. operation

 Påfyldning

 Utæt ekspander

 2. operation

 Brystvorter

 Tatovering

 Det psykiske aspekt

 Links

 Gode råd