BRCA og forebyggende brystoperation

         - Påfyldning

Under operationen fik jeg 50 ml saltvand i hver side. Billedet er taget 13 dage efter operationen, inden jeg skulle afsted til 1. påfyldning.

Påfyldningen foregår på ambulatoriet, hvor en sygeplejerske  finder ventilen i ekspanderen ved hjælp af en magnet. Herefter bliver man sprittet af, og får et grønt operationsklæde over brystet. Hun fører en nål ned i ekspanderen. Da huden stadig er følelsesforstyrret efter operationen, kunne jeg ikke mærke noget. Med en sprøjte fylder hun stille og roligt saltvand i ekspanderen. Jeg skulle selv sige stop, når jeg ikke følte, at jeg kunne "tage" mere.

Nogle beskriver smerten som en fibersprængning i hver side, men jeg synes nu mere det føles som om, man har et MEGET stramt bælte på hen over brystkassen.


1. påfyldning (18/1-11)

Jeg fik 200 ml i venstre side og 175 ml i højre.

Da jeg havde fået alt tøjet på og var kommet ud på gangen, kunne jeg pludselig mærke, at det løb ned af siden på mig. Jeg blev forskrækket, fordi hvis der var hul på ekspanderen, skulle den jo skiftes!
Jeg kom op på briksen igen, og heldigvis var det serom (kropsvæske), som havde hobet sig op i en hudlomme, efter at drænet var blevet fjernet. Det piblede nu ud af det lille stik-hul, som nålen havde efterladt.
 


2. påfyldning (28/1-11)
Denne gang fik jeg 75 ml i venstre side (325 ml i alt) og 100 ml i højre (325 ml i alt).

 

3. påfyldning (7/2-11)
Ugen op til påfyldningen var stort set smertefri. Jeg fik 100 ml i begge sider (425 ml i alt i hver side).
Sygeplejersken viste mig hvordan, jeg skulle placere den udleverede bryststrop. Det er et stramt elastikbånd, som holder protesterne nede, så de ikke bevæger sig for højt op.

Efter påfyldningen gik der kun 1½ døgn, inden jeg ikke mærkede noget til påfyldningen. Dejligt. 


4. påfyldning (15/2-11)
Igen 100 ml i hver side (525 ml i hver side). Nu har brysterne den størrelse, som silikoneprotesten vil have.

Efter denne påfyldning havde jeg fiberspræning-smerter under venstre arm i 4 dage, hvilket igen gjorde det besværligt at komme ud af sengen, løfte armen osv.


5. påfyldning (1/3-11)
Denne gang blev jeg tilset af en overlæge. Han konstaterede, at det ene bryst var noget større end det andet. Det kunne der være flere årsager til: Enten var højre ekspander punkteret eller også var én af påfyldningerne endt i huden i stedet for ekspanderen. Det blev ikke undersøgt nærmere.
Der blev fyldt 50 ml i det venstre (575 ml i alt) og 120 ml i det højre (måske 645 ml i alt).

 

6. påfyldning (10/3-11)
Siden sidste påfyldning mistede højre bryst noget af sin volumen igen, så denne gang blev jeg tilset af min egen plastickirurg. Hun vurderede, at der måtte være hul på ekspanderen, så saltvandet langsomt siver ud igen.
Jeg blev derfor skrevet op til en ny operation (11/4-11). Her vil hun se, om huden kan give sig nok til at lægge de blivende silikoneproteser ind, men hvis det ikke kan lade sig gøre, bliver den utætte ekspander udskiftet med en ny.

Denne gang kom de sidste 50 ml i det venstre bryst (625 ml i alt), så nu er den side færdig. Højre fik igen fyldt 120 ml på.


7., 8. og 9. påfyldning (16, 23, 30/3-11)
Venstre side er færdig-påfyldt, så disse gange blev der fyldt 175-200 ml i den utætte højre protese for at holde huden og ledkapslen udspændt.

 Forside

 Min baggrund

 Det planlagte forløb 

 1. operation

 Påfyldning

 Utæt ekspander

 2. operation

 Brystvorter

 Tatovering

 Det psykiske aspekt

 Links

 Gode råd